25
mar

Cardiff Miller og et underligt univers

Something Strange This Way

“Press” står der på et skilt i det første rum, af Janet Cardiff og George Burres Millers udstillings-univers ‘Something Strange This Way’ på ARoS Kunstmuseum. Selvom et par af gæsterne forsøger at trykke på selve skiltet, og ikke på den lille, oplyste knap ved siden af skiltet, sætter ‘The Carnie’ alligevel endelig i gang.

Du kan stadig nå at se udstillingen, der leger med dine sanser. I et af værkerne får du selv lov til at lege med lyduniverset. Der er flere installationer end de nævnte her – Cardiff Miller er en oplevelse du bør give dig selv.

The Carnie

– en installation, et stykke besat legetøj eller måske et mareridt? Der er noget både hyggeligt, men bestemt også uhyggeligt over den lille karrusel ‘The Carnie’. Med sine søde og farverige, eksotiske dyr: en giraf, en skildpadde, en malkeko… og en måne… virker karrusellen ganske fortryllende. Men så begynder stemningen at ændre sig og de søde dyr virker som besatte af mørke kræfter. Det kunne være børns sjæle der red på dyrene om natten, når de levende børn og den glade karrusel var forladt.

the-carnie

Musikken fra karrusellen spiller i et drævende tempo og dyrene får mørke stemmer, der hoster og ler ondt. I musikken gives en reference til glad musik, der spilles baglæns samtidig med, at tempoet trækkes helt ud. På den måde får musikken en næsten dæmonisk, men alligevel betagende lyd. På væggene og i loftet kaster skyggerne sig store og uhyggelige rundt i rummet. Det er mørkets univers, der minder os om hvordan også vi, igen og igen møder de samme mørke udfordringer i vores liv som i en livets karrusel.

Storm Room

– et rum der for alvor er bygget med optræk til storm og uvejr. Afhængigt af hvornår man ankommer til udstillingen, der udefra ligner et halvfærdigt byggeprojekt, er stemningen enten rolig og balanceret eller vild og larmende. Det hvide rum med vinduer, håndvask, spejl og et antal plastikspande på gulvet, forandres igennem udstillingen til et rum, der går igennem orkanens øje af regn og torden. Stemningen er på sit højeste så troværdig, at det føles som en ægte sommerstorm med brag, torden og lynild.

the-storm-room

Det er uhyggeligt virkeligt og samtidig også lidt hyggeligt, som når vi sammen med fremmede fra gaden, søger ly for regn og torden i det virkelige liv. Her med fremmede som også gæster udstillingen. Den eneste forskel på en virkelig situation og denne er, at ude i det virkelige liv havde vi talt med hinanden, om hvor vildt det regnede, om de høje brag og om de skarpe lyn. På udstillingen var alle stille og respekterede hinandens mulige behov for fordybelse.

Rummet sætter igen streg under, hvad det er Cardiff Miller kan med deres installationer. De bevæger sig på kanten imellem det hyggelige og det uhyggelige, det mørke og det lyse, det rare og det ubehagelige.

Opera for a Small Room

– et rum der emmer af historie og sjæl med indretning, møbler, rekvisitter og ikke mindst den musik, der spilles. Rummet er inspireret af besøg hos et antikvariat. Cardiff Miller fandt på en af deres indkøbsture, en enorm mængde opera LP’er, der havde tilhøre den samme mand. Han havde skrevet sit navn på samtlige LP’er. Cardiff Miller besluttede sig for at købe dem alle og begyndte, at gøre sig tanker om hvem manden var. Hvem ville købe så mange LP’er og skrive sit navn på dem alle? Hvad var det mon for en type menneske? Og hvad var hans livshistorie?

opera-small-room

Tanker og spørgsmål der satte en kreativ proces i gang hos kunstnerparret. Det blev til Opera for a Small Room der med både i kraft af sine rekvisitter og sit løjerlige lyd- og lysunivers, igen samler hyggen og uhyggen koncentreret omkring det centrale i et ellers stort og mørkt udstillingslokale.

Lyse og mørke sider

Jeg er vild med netop Cardiff Millers lydunivers, der formår at lege med mine følelser og involvere både hygge, uhygge, nostalgi, varme, frygt og latter. De taler til min mørke side, men også til min lyse side og netop skellet imellem de to sider, gør mig nysgerrig. Jeg får lyst til at være i udstillingen for at udforske tilstandende nærmere. Men helst sammen med nogle andre – ikke helt alene.

Something Strange This Way af Cardiff Miller vises på ARoS Kunstmuseum frem til d. 19. april.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>