31
okt

Dokumentar: Finding Vivian Maier

Dokumentaren Finding Vivian Maier

Det ukendte talent

En kasse med tusindvis af foto-negativer købt på en auktion, blev begyndelsen på en besættelse og mission for John Maloof, der egentlig bare var taget på auktion for at finde hverdagsbilleder fra Chicago. Ganske uvidende om hvilken fotografisk skat kassen indeholdt, endte John med at byde og betale 380 dollars, for det der viste sig, at være fotografier taget af et ukendt, fotografisk talent.

John havde ikke selv stort kendskab til fotografisk kunst, men syntes at fotografierne var ret gode. Efter at have scannet et par af dem og lagt dem ud på de sociale medier, startede en sand storm af positive tilkendegivelser og kommentarer, om hvor gode fotografierne egentlig var. Men hvem havde taget fotografierne, og hvorfor var der så mange af dem?

En ‘quest’

Som filmens titel henviser til, er dokumentaren en quest for at finde Vivian Maier, der desværre døde kort før John Maloof startede sin eftersøgning. Derfor måtte han forsøge, at finde efterladte til Vivian Maier, der kunne fortælle hendes historie. Igennem kontakten til dem, endte han med at eje mange af hendes efterladte ejendele – bl.a. hundrede tusindvis af negativer. Negativer John senere fik scannet og udgivet til udstillinger, artikler, plakater, fotografiske print og fotobøger om Vivian Maier og hendes fantastiske Rollerflex fotografier.

Dokumentaren følger Johns rejse igennem afdækningen af en anonym og meget privat kvinde, der af og til forsøgte at sløre sin sande indentitet. En kvinde der bizart nok, har fået sin egen twitterprofil post mortem. Og en kvinde, der havde et stort talent, men af uvisse årsager aldrig blev opdaget og måske heller ikke ønskede at blive opdaget – eller gjorde hun?

Sikkert er det, at hun ikke længere har valget, for historien var for god til, at John Maloof kunne lade den ligge. Og tak for dokumentaren! Finding Vivian Maier er en fuldstændig fantastisk fortælling og skæbneberetning, der gør dybt indtryk. Det er historien om kvinden, der altid havde et kamera om halsen.

Det etiske spørgsmål

Men er det ok, at offentliggøre værker skabt af en person, der er død? En person som ikke kan svare på, om hun vil gøres til en offentligt, kendt person? En person, der levede et meget privat og stille liv?

Flere af dem, der kendte Vivian Maier, er ikke i tvivl om, hvad svaret på spørgsmålet er. Et spørgsmål, John Maloof også stillede sig selv, lige indtil han fandt et brev iblandt Vivian Maiers ting, der på sin vis besvarede spørgsmålet for ham.

Filmen kan desværre ikke ses på Filmstriben (endnu?)

Du kan se en række af Vivian Maiers fotografier, læse eksklusive artikler og finde udstillingsdatoer på artsy.net her.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>