02
nov

The Next Level med James Turrell

James Turrell og The Next Level på aros

I 2018 åbner Aros, The Next Level, der oprindeligt var tænkt som en udvidelse af Aros i dybden, men nu er blevet en forlængelse af museet – under jorden, men i væsentlig grad også over jorden. Aros går altså ikke alene i dybden, men strækker sig også ud i The Next Level.

Læs også et tidligere blog indlæg, om det oprindelige The Next Level projekt.

Benspænd

Egentlig er det et praktisk benspænd, der har sendt schmidt/hammer/lassen, museumsledelsen fra Aros og kunstneren James Turrell ud i en nytænkning af The Next Level. Undergrunden i bakken ved Aros hovedindgang rummer nemlig så meget vand, at den dybe udgravning, projektet oprindeligt krævede, ikke er mulig. Derfor har det været nødvendigt med nye ideer og planer.

Efter et par koncentrerede workshops har samarbejdspartnerne nu skabt en ny version af The Next Level. En version, der skaber helt nye og spændende muligheder for Aros og for byens borgere. Måske kom der et bedre projekt ud af benspændet?

The Next Level skitse af James Turrell

The Next Level

Med et nyt The Next Level kommer vi til at opleve et kunstværk med både indre og ydre dimensioner og visioner: foran og imellem museets nuværende hovedindgang vil vi udefra kunne se toppen af en lille kuppel, som var den vokset op af jorden. Vi vil også kunne se toppen af en stor kuppel, placeret på Officerspladsen, tæt på Ridehuset. Tilbygningen kommer dermed til at gå fra Aros og hen imod Ridehuset.

Den store kuppel vil vi udefra, kunne gå på og sidde på som et stykke nyt arkitektonisk bymiljø. Kuplen vil være formet som lagvise trappetrin, der når helt op til toppen af kuplen, der består af et rundt hul i 6 diameter. Hullet i kuplen tjener flere formål for oplevelsen af kuplens indre. Mere om det senere.

Model af The Next Level

The Sphere

– udefra en lille kuppel og indefra en lys- og farveinstallation. The Sphere er navnet på den lille kuppel, der ligger på niveau med Rob Muecks skulptur Boy, udgør det første værk af James Turrell. Her kommer vi ind i et rum, hvor lys- og farveforhold er konstant skiftende. Inde i rummet er selve kuplen også som et kunstværk vi kan gå ind i. Der kan være 15-16 personer i kuplen på samme tid

Tværsnit igennem The Sphere og Galleriet

Galleriet

For at komme til James Turrell andet værk, føres vi igennem et galleri, hvor der udstilles værker af andre kunstnere. Der bliver altså også med det nye projekt, mulighed for andre kunstneriske muligheder. Fra galleriet er der udsyn til The Sphere og The Dome som her vil kunne betragtes lidt på afstand.

The Dome i The Next Level

The Dome

– udefra en cirkelformet trappe og et stykke bymiljø og indefra et stort lys- og farvefænomen. Med The Dome vil vi finde det største værk af James Turrell. The Dome som er en cirkel/kuppel der er ca. halv størrelse af Pantheon. Langs væggen vil der være opvarmede sæder og i toppen vil der være hul, så også vejret vil få indflydelse på oplevelsen af The Dome. Hvis det regner, sner eller er diset, så vil årstidernes skiftende vejrlig blive en del af rummet via indfald fra toppen.

Plantegning af The Dome

Rummets center vil kunne udgøre en scene, hvis Aros ønsker at afholde koncerter eller andre events i The Dome. Også i dette rum vil lyset, årstiden og tidspunkt for besøget, få stor indflydelse på den måde rummets lys og farver opleves. Der er lagt op til en meget sanselig oplevelse.

Som vist på skitsetegningen ovenfor, bliver det også muligt at gå fra bunden af rummet, langs siderne, op til udgangen ved Officerspladsen.

Projektet lander på 320 mio. og har indtil videre opnået sponsorater fra Salling Fondene og Ny Carlsberg Fondet.

James Turrell

James Turrell er ikke en hvem-som-helst. Han ved meget om rum, lys og farver. Ikke bare det – han forstår at forme, kontrollere og alligevel frigøre farvernes dynamiske natur.

Hans værker kan opleves på Guggenheim, Lacma, Roden Crater og allerede nu har vi fornøjelse af hans rum på Aros, hvor du måske er stødt på Milkrun og dets forunderlige evne til at drille vores sanser. Med dette store, kuntsneriske tiltag, kan vi opleve endnu mere James Turrell kunst fra 2018 i Aarhus. Det er sikkert og vist, at turister vil komme til Aarhus, for at opleve hans værk.

Jeg vil senere komme med et indlæg om James Turrell og hans sans for farver. Her har jeg samlet et par af hans spektakulære værker på pinterest. De kan muligvis være med til at visualisere, hvad vi har i vente, når hans værker åbner i 2018:

 

Introfoto øverst af James Turrell og modellen til The Next Level, er fotograferet af Morten Fauerby, Montgomery.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>